Earth Designs received a phone call from a client who needed a garden design in Buckhurst hill. They had left the property for a few years and had used it with a young family in mind. Now the children had grown up, and the requirements for different, they wanted to rework the space to incorporate different needs.

Buckhurst Hill garden design needed

Buckhurst Hill garden design needed

The Brief

This period three floor townhouse has been the client’s family home for many years. It retains its authentic brickwork and features, including York Stone paving, and the design should be sympathetic to the age and style of the property. The garden is currently split into two areas which makes it look much shorter than it actually is. There is a disused area at the back of the garden. The client would like to open the space up, freshen up the planting and create a second seating area towards the back of the space.

 

Garden Sketch of ideas for Buckhurst Hill garden design

Garden Sketch of ideas for Buckhurst Hill garden design

The Lower Terrace

The new design retains the existing recently landscaped lower area, with the inclusion of a water feature comprising a stainless steel cascade pouring into a rill to create a focal point in the space. A trio of fibreglass planters will give the area a splash of colour during the winter months.

Lower Terrace is retained but a water feature added as a focal point

Lower Terrace is retained but a water feature added as a focal point

Pathways to change the journey

The existing York stone pathway will be removed and the slabs reused in the new design. A new pathway will run down the left hand side of the space, then dogleg to run down the right hand side space. Several of the existing trees will be removed to create more space. A flush planting bed will be created along the top edge of the lower area to serve primarily as a safety barrier.

Flush planting bed on the upper area adds safety

Flush planting bed on the upper area adds safety

Opening up the bottom of the garden

The bottom of the garden will accommodate a timber pergola structure enclosing a seating area for entertaining and alfresco dining. A large new shed at the very bottom of the space will provide ample space for storage of tools and other equipment.

A space at the bottom of the garden for teenagers to hang out

A space at the bottom of the garden for teenagers to hang out

Revamping the planting

Planting will be classic with a modern twist, mixing traditional herbaceous perennials with structural evergreen shrubs and translucent grasses.

Block planting gives a modern approach

Block planting gives a modern approach

If you have a Buckhurst Hill garden design need – do please give us a ring and we can SOS your space.

A strong influence from Clarice Cliff, Empire State building and Philip Tracey hats

A strong influence from Clarice Cliff, Empire State building and Philip Tracey hats

The new space includes a focal point and space for teenagers at the bottom

The new space includes a focal point and space for teenagers at the bottom

 

 

Scale plan, showing the new pathways through the garden

Scale plan, showing the new pathways through the garden

 

visualisations of the garden help the client to understand the new space

visualisations of the garden help the client to understand the new space

 

A new planting scheme gives a modern twist

A new planting scheme gives a modern twist