T

T

This garden build was for a retired couple. They were looking for a garden designer in Leigh-on-Sea to give them an outside space to enjoy their later years in. They had recently bought their property as their retirement home as a downsize from Romford. They bought the property for the large garden and the aspect of the woods beyond. As a result the back of the garden was extremely shady and the client was keen to maximize as much sunshine as possible to the space around. It was a well maintained garden but had little interest to offer its current state. It was wide and steep in places so we suggested adding two dimensions of lawn. If the lawn was laid at a 45° angle it would make the garden seem much larger. A sandstone patio was to be placed in the side return and jutting out into the main garden space. Planting would be nestled in around the edges in the form of evergreen shade loving shrubs which would provide a low maintenance solution. The heavy oak timber frame Pergola was to sit over the table to allow for staging an outdoor room. To maximise the space in the evening, we would utilise the framework the soft lighting. Steps down from here to the path would take you across the lawn would lead to gates and the back fence providing access to the woods. The path would continue and take you to a second seating area in the bottom left corner. This area can be used for sunbathing, relaxing, as well as possibly including a fire pit in this area. The bed next to the house could be flush or if necessary raised to combat the different levels and to provide a retired couple easy access for gardening.