These clients were looking for a Rochford garden designer. Two had recently become free with the birth of their daughter and they were looking to make the most of their cottage in Rochford. The garden has had little down to it, and it said the communal walkway with other residents. They wanted something low maintenance but pleasant to be in. They gave as designed a call to see what they come up with.

The Rochford garden design was needed to revamp the space

The Rochford garden design was needed to revamp the space

 

Brief

The clients have have lived in the property for a numbers of years and have previously paid little attention to the garden. However, the recent arrival of their new baby has prompted them to consider an overhaul of their outside space. The back garden is a very communal area with four gardens in a row. They are connected by a shared path. They are keen to retain the open aspect between the gardens. They are on a budget, and would like the design to include somewhere to sit and provision for their daughter to play.

Rule of thirds

The design divides the garden into three distinct sections. An area of artificial lawn allows for a paddling pool, sandpit or other play equipment. Running down the left-hand side of the garden will be a path constructed from 200mm x 800mm granite plank stepping stones with a Scottish pebble surround.

Breaking the garden into three sections helps it seem larger

Breaking the garden into three sections helps it seem larger

Grow your own

A third of the way down the garden a 600mm high raised railway sleeper planter will allow the client to grow vegetables. A flush level bed to the left of this will contain the client’s existing olive tree and a selection of culinary herbs. Behind this area will be a black slate patio framed by a slatted timber screen onto which the client can mount their mirrored sash window.

An area in the centre of the garden in the raised bed gives the opportunity for ‘grow your own’.

An area in the centre of the garden in the raised bed gives the opportunity for ‘grow your own’.

Somewhere to play

The back of the garden will accommodate is a bespoke storage unit and timber pergola which will be suitable for hanging children’s play equipment. Planting in the space is primarily climbers with a few low maintenance evergreen shrubs and herbaceous perennials.

A pergola at the bottom of the garden allows the children’s play equipment to be hung

A pergola at the bottom of the garden allows the children’s play equipment to be hung

 

If you are looking for Rochford garden designer, or live anywhere in Essex or London, do please give Earth Designs a ring to arrange your garden design advice consultation and get some good creative advice for your space. To see more images from the project please visit our Pinterest board Rochford Garden Design or to see how the project pans out as we build it please visit our Facebook page Rochford Garden Design.

Influences in this garden come from Rubiks cube, Macintosh chairs Bauhaus architecture

Influences in this garden come from Rubiks cube, Macintosh chairs Bauhaus architecture

 

Features include granite paving, black slate and strong pergola.

Features include granite paving, black slate and strong pergola.

 

This scale garden plan shows the front and back gardens.

This scale garden plan shows the front and back gardens.

 

A series of visuals created on Google sketch up helps the client understand the space.

A series of visuals created on Google sketch up helps the client understand the space.

 

Low maintenance plants help to green up the plot.

Low maintenance plants help to green up the plot.